De afgelopen weken werd er op de openbare Vroonermeerschool gewerkt aan het thema ‘Bouwen en architectuur’. De groepen 1 t/m 7 gaven allemaal hun eigen invulling aan dit thema. Een mooie Startactiviteit zorgde ervoor dat we meteen onze leerlingen enthousiast en nieuwsgierig maakten en ook hoorden we wat de leerlingen interessant vonden of al wisten te vertellen over dit onderwerp. Zo maakten we kennis met het werk van een echte architect en kon een eigen ontwerp natuurlijk niet uitblijven. We bouwden huizen op schaal, van Lego maar ook van kosteloos materiaal. We leerden de verschillen kennen tussen een twee onder een kapwoningen en een splitlevelwoningen.
Een thema als ‘Bouwen en architectuur’ leent zich heel goed om na te denken en in te zoemen op een aantal essentiële vragen. Vragen die we samen met kinderen hebben bedacht en waar we naar het antwoord toe hebben gewerkt.
Wat is duurzaam bouwen eigenlijk?
Hoe werkt dat met de schaal op een bouwtekening?
- Hoe reken je om van millimeter naar meters?
- Wat zijn de namen van de gereedschappen, machines en materialen die gebruikt worden om een huis te bouwen?
- Wat gaat er vooraf aan het bouwen?
- In wat voor huizen wonen wij eigenlijk?
- Kan ik ook meedenken over de nieuwbouw van onze nieuwe school?
- Een meterkast hoe ziet die eruit?
- Een bouwplaats, waarom dragen de mensen die er werken een helm?
- Hoe werken zonnepanelen op de daken van nieuwbouwhuizen?
Maar ook mooie taal-en rekenactiviteiten komen tijdens dit thema aan bod. Een verslag over het bezoek van de architect, het formuleren van goede vragen, zelf een bouwtekening maken en nabouwen of met geld leren rekenen in een ‘Doe-het-zelf winkel in de kleutergroep. En dan hebben we het nog niet eens gehad over de vele nieuwe woorden die we geleerd hebben tijdens het werken aan dit thema.
Op de Vroonermeerschool vinden we het belangrijk dat kinderen heel goed leren rekenen, lezen, schrijven en de Nederlandse taal beheersen zoals woordenschat, spelling en grammatica. Daarnaast zien we dat iets leren, dus onderwijs, zich niet beperkt tot het verhaal van de leerkracht, het lezen van teksten uit een methodeboek of het bekijken van een filmpje op internet. Wij zijn van mening dat kinderen heel veel leren en onthouden door het zelf te ervaren, te zien of te horen van de professional (architect, loodgieter, timmerman, hijskraan chauffeur)
Dat is ook de reden waarom we graag een gast in de klas ontvangen maar er ook regelmatig met onze groepen op uittrekken. Zo was een bezoek aan de nieuwbouwwijk Vroonermeer Noord, en dus de bouwplaats, natuurlijk iets dat voor de hand lag. En we waren dan ook heel erg blij dat een van de ouders, een bewoner van deze nieuwe wijk, dit heeft kunnen regelen met de opzichter. Een architect die in de groep vertelde over zijn werk, maquettes liet zien en samen met de kinderen de eerste opzet maakte van een bouwtekening van hun eigen droomhuis, was natuurlijk een droomstart. In de kleutergroep werd een gereedschapskist bekeken en vertelden kleuters wat ze al wisten. Natuurlijk werd er ook even gezaagd met een echte zaag en kwam er een vader een stoel timmeren voor Flip de logeerbeer.
Dit keer werd het thema afgesloten met een inloop voor ouders en grootouders. Leerlingen vertelden en lieten de ouders\ grootouders zien wat ze geleerd en gemaakt hadden.