• Home
  • Onze school Onze school
    Schoolgids Jaarafhankelijke gegevens Aanmelden nieuwe leerling Nieuwsbrieven Praktische informatie Het team schooljaar 2020-2021 Gezonde school KiVa Schoolondersteuningsprofiel Leerlingenraad Schoollied Kindertalentenfluisteraar Oudersteunpunt Het Team Promo filmpje
  • Thema's Thema's
    Groeien en bloeien We zijn allemaal kunstenaars Bouwen Betekenisvol onderwijs Afval Energie, door weer en wind Knikkerbanen De Moestuin Beroepen Techniek Muziek Geloven Post We schrijven een boek Dino jacht
  • Partners
  • Vacatures
  • Privacy Privacy
    Privacyreglement leerlingen
  • Contact
  • Ouders Ouders
    Talent in actie SkillsIn Medezeggenschapsraad
  • Nieuwbouw
Inloggen

Energie, door weer en wind

Dit thema was ook een heel bijzonder thema: energie, door weer en wind!

De startactiviteit was zeer interessant. Er hing een grote poster aan de muur met de vraag: waar krijg jij energie van. De kinderen mochten de hele dag door, wanneer zij wilden opschrijven waar zij energie van kregen. De muur is fantastisch waar wij als groep ook echt trots op zijn!

We zijn het thema gestart met het weer. We lezen en zien de berichtgeving van het weer iedere dag op de tv, tablet of horen het van bijvoorbeeld onze ouders. Maar hoe komt het weer tot stand? En hoe brengen de weermannen het weer naar de mensen toe? Windkracht, wat is dat? De zon, hoe fel is de zon, zonnekracht. Waar moeten wij dan op letten. Welke weertypes zijn er nog meer en hoe kunnen wij hier, qua kleding, rekening mee houden. In het noorden van Nederland is het weer vaak anders dan in het zuiden. Hoe legt een weerman dat uit? We kwamen er al snel achter dat het belangrijk was de provincies van Nederland te gaan leren. Het was een fantastisch onderwerp waar wij, met elkaar, als afsluiting een eigen weerbericht hebben gemaakt en we hebben een weerstation in de klas gebouwd.

Ook hebben wij de energie aan bod laten komen. Welke soorten energie bestaan er? Welke zijn er duurzaam en welke niet? Wij kwamen al vrij snel tot de ontdekking dat bijna alle kinderen thuis zonnepanelen op hun dak hebben, wat goed! Maar ook dat er auto’s zijn die op energie rijden en dat we deze in de toekomst veel meer zullen gaan zien (we hopen ook dat de racewagens op zonne-energie in de toekomst gaan rijden want die gebruiken zo veel benzine!)

Windenergie en zonne-energie hebben we uitgebreider onderzocht. Met een weerstation deden we proefjes om de windkracht, windrichting enz. te bepalen en onderzochten we de werking van windmolens. We gebruikten de zon (een lichtbron) om een prachtig schaduwspel neer te zetten met verhalen over de zon en speelden schaduwtikkertje.

De vader van Ella is ook bij ons in de groep geweest. Martijn is natuur- en scheikunde docent op het middelbaar onderwijs en heeft interessante proefjes met ons gedaan. Zo liet hij zien hoe wij elektriciteit kunnen maken d.m.v magneten en met zonne-energie en water. Dat was echt bijzonder om te zien en ‘smaakt’ zeker naar meer!

Daarnaast kwam Marco van Schagen bijna iedere donderdag in de groep en zijn de kinderen met hem in de weer geweest. In een reeks lessen leerde hij ons lichtschakelingen solderen. Wat een mooie lessen waren dit! Ook volgend thema komt Marco trouwens nog langs en gaan we met een 3D-printer aan de slag.

Als klap op de vuurpijl hebben wij met de hele groep een knikkerbaan gemaakt! Ook hier hebben wij een vlog van gemaakt, welke wij nog met u gaan delen.

Ook is er nog gedacht aan Moederdag én hebben wij met de groep zaadbommen gemaakt welke de kinderen gaan bezorgen bij de nieuwe huizen in de wijk!

En natuurlijk hebben wij ook hard gewerkt aan rekenen, taal en schrijven. Wat laten de kinderen goed werk zien. Wij zijn dan ook ongelooflijk trots op ze! Helaas waren er ook kinderen die in quarantaine moesten of thuis bleven i.v.m. verkoudheid. Ook zij hebben thuis hard gewerkt en wij geven ze een extra compliment!

Evaluatie Maud;
We hebben bij thema energie veel dingen gedaan  bijvoorbeeld solderen. Dat was super leuk veel keer op maandag deden we dat. We hebben veel dingen gemaakt  dat hebben we mee naar huis genomen. We hebben veel lichtjes gemaakt in alle kleuren. Met schakelaars en batterijen sommige konden trillen en rondjes draaien. Maar dat konden we niet zelf, we hadden meester Marco en die meester leerde ons dat. We hebben ook een knikkerbaan gemaakt met een einde en een start. Er  zit een looping bij ,een trechter, een windmolen, heuvels en de slalom van kurken. Het duurde wel een week.  Aan het begin van het thema hebben we op een blad geschreven waar we energie van kregen. De antwoorden waren heel verschillend zoals lachen, wielrennen, gym en thema. Ook hebben we een moestuin gemaakt daar hebben we dingen in gezaaid zoals bonen. Naast de moestuin hebben we de appelboom gepland die had echt heel veel water nodig. We kregen ook moestuin les. We moesten allemaal vragen beantwoorden. De moestuin juf had ook allemaal groentes meegenomen. Een beetje in het midden van het thema kwam de vader van Ella. Hij leerde ons hoe je energie kon maken met buizen, magneten en staal. Ook  moesten we vlogs maken over de vlieger , het weerbericht en energie. Bij het weerbericht  mocht ik de tekst vertellen. Ook deden we het schimmenspel. Er waren verschillende teksten zoals de man met de schaduw , de zon en de zonestralen en de zon en de maan. Ik had de tekst de man met zijn schaduw. Zo waren de taken verdeeld: Maud =tekst lezen Nik =lamp vast houden Mels = poppen speler Sheelin =poppen speler. Dat was super leuk en toen het Pasen was hadden we paasbroodjes. En verder deden we : posters maken, leren over energie bronnen, een weerstation maken, de provincies van Nederland leren en kijken naar de windrichting.

 Het was een super leuk en leerzaam thema.   

Evaluatie Tibah;
Toen we in de klas kwamen zagen wij een heel groot blad. Daar stond op: waar krijg jij energie van? Wij mochten de hele dag opschrijven waar wij energie van krijgen, behalve als juf aan het uitleggen was. Dan mocht je er even niet op schrijven.

De eerste die erop had geschreven was Mels. Hij had heel groot SLAPEN geschreven. De hele klas moest lachen terwijl je van slapen energie krijgt.
Ik had geschreven: rensporten, gym.
We hebben ook gesoldeerd.  Met een hele hete soldeerbout. Deze was 350 graden.
Ik heb mij bijna 9 keer verbrand en twee keer kreeg ik een zalfje van de meester om erop te doen.
We hebben vlogs gemaakt van een plastic zak en een stok. Hij deed het heel goed, dat was echt zo cool.

We hebben ook een schimspel gemaakt met de schaduw van de poppetjes dat hebben we gemaakt met een doek en lamp. Toen kwam juf Karin de directeur ze vond het heel erg mooi. De verhalen waren de zon, de zonnestralen, de man, de schaduw, de zon en de maan en de zon en de wind .

We hebben ook aan de knikkerbaan gewerkt en we hebben een woordweb gemaakt wat we nodig hebben voor de knikkerbaan.
Ik ga nu een paar noemen die wij in het woordweb hebben geschreven: looping, rechte stukken, scherpe bochten en nog veel meer. En we hebben de provincies van Nederland geleerd. Dat was eigenlijk niet zo moeilijk maar wel mini klein beetje moeilijk voor groep drie.
Toen het Pasen was hebben we paasbroodjes gemaakt. We hebben ook een weerstation gemaakt. We hebben ook opgeschreven wat energie maakt en we hebben een tekening gemaakt van een huis en daar op zitten zonnepanelen en hoe de zonnepanelen energie opwekken. Dit was echt een tof thema bijna het leukste thema die we hebben gehad.

Contact

P.C. Boutensstraat 4,
1822KJ, Alkmaar,
Noord-Holland, Nederland

Openbare Vroonermeerschool
072-7440043 of directievroonermeerschool@ronduitonderwijs.nl 

Bij geen gehoor Ronduit Onderwijs 
072-5147830 of
info@ronduitonderwijs.nl
 

Onderdeel van:

  • Privacy statement
  • Cookie instellingen

Powered by Social Schools